Beneficiarii de fonduri europene au primit in luna februarie 44,4 mil. euro din fonduri structurale, suma similara cu cea virata cu o luna inainte, cand s-au facut plati de 41 de milioane de euro.
Acest lucru inseamna ca valoarea totala a platilor a ajuns la 700 mil. euro, adica o rata de absorbtie de 8,13% din suma alocata in perioada 2007-2010 care este de 8,6 mld. euro.
Autoritatile locale si centrale, precum si autoritatile de management care gestioneaza fondurile europene sunt codase la atragerea banilor de la UE. Astfel, programele care au luat cei mai putini bani sunt programul pentru transport (1,87%) unde primele plati au fost efectuate la sfarsitul anului trecut, programul pentru dezvoltarea capacitatii administrative (0,66%) si cel pentru asistenta tehnica (1,76%).
"Interesul pentru programul de dezvoltare a capacitatii administrative, unde, de exemplu, autoritati ale administratiei publice locale pot lua bani pentru trainingul angajatilor, certificari ISO, imbunatatirea serviciilor publice, este mai scazut deoarece autoritatile se orienteaza catre investitii fizice, cum sunt cele in infrastructura. Asta si pentru ca beneficiarii trebuie sa cofinanteze proiectele si trebuie sa aiba in bugetele locale sume alocate in acest sens, iar infrastructura este prioritara", spune Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Ced Invest.
Din platile de 700 de milioane de euro efectuate catre beneficiari, aproape 70%, respectiv 480 mil. euro, sunt prefinantari, adica sume in avans acordate beneficiarilor pentru a incepe proiectele cu fonduri comunitare. Restul de 120 de mil. euro reprezinta rambursari ale sumelor cheltuite in cadrul proiectelor.
Pe primele locuri la absorbtia de fonduri se afla programul pentru dezvoltarea regionala (13,86%), programul pentru cresterea competitivitatii economice (10,68%), cel destinat mediu