Capsulele de vitamine comercializate in flacoane se degradeaza si devin ineficiente la o saptamana de la deschiderea ambalajului, din cauza umiditatii din aer, conform unui studiu american, publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry si citat de dailymail.co.uk. Astfel, chiar daca aceste pastile sunt pastrate in flacoane cu capac ermetic, fenomenul de degradare a vitaminelor nu este stopat.
Potrivit Mediafax, oamenii de stiinta americani au ajuns la concluzia ca substantele in stare cristalina - vitamina C, anumite tipuri de vitamina B si alte suplimente alimentare - sunt supuse unui proces ireversibil, denumit "delicvescenta". In prezenta unei umiditati crescute in sala de baie sau in bucatarie, nutrimentele esentiale continute in aceste pilule se dizolva in aer.
Lisa Mauer, profesor in stiinte alimentare la Universitatea Purdue din statul american Indiana, recomanda pastrarea suplimentelor vitaminice in camere foarte bine uscate. "Puteti vedea adeseori cum sarea sau zaharul incep sa formeze cocoloase. Acesta este un semnal care tradeaza fenomenul de delicvescenta", a precizat Mauer. Acest proces poate sa produca instabilitatea produsului din punct de vedere chimic. "Daca ingredientele se dizolva, calitatea si durata de viata a produsului vor scadea, precum si valoarea nutritionala eliberata in organism", a mai subliniat Mauer.
Nici recipientele cu capac ermetic nu previn intotdeauna deteriorarea medicamentelor. "Deschiderea si inchiderea flaconului modifica concentratia aerului din interior. Daca deschideti si apoi inchideti un flacon in sala de baie, veti adauga putina umiditate in flacon, de fiecare data cand faceti acest lucru. Intr-un interval de timp foarte scurt - de cel mult o saptamana - anumite produse isi vor pierde complet continutul de vitamina C", a explicat autoarea acestui studiu. Capsulele de vitamine come