Peste 100 de buzoieni bănuiţi că ar fi comis diverse infracţiuni de la furt, înşelăciune şi până la viol şi tentativă de omor au picat în ultimul an testul cu detectorul de minciuni.
Prin „tentaculele” aparatului minune care testează emoţiile supecţilor, au trecut în numai un an peste 200 de persoane care au ales să-şi probeze nevionovăţia în cursul cercetărilor efectuate de Poliţia din Buzău.
Anchetatorii spun că deşi proba cu poligraful nu este considerată în justiţie ca un test obligatoriu şi exclusiv cu care se poate proba vinovăţia, totuşi ea poate evidenţia un comportament simulat care poate cântări mult în decizia judecătorilor.
Metodă aproape infailibilă
Ofiţerul psiholog din cadrul serviciului criminalistic Ion Emil Stegărescu spune că metoda testului poligraf folosită de câteva decenii în Statele Unite este aproape infailibilă.
Specialistul precizează că din moment ce minciuna este studiată ştiinţific pe scaunul testului cu detectorul de minciuni, suspecţii au puţine şanse să păcălească aparatul. „Minciuna este studiată ştiinţific cu acest aparat de factură medicală fabricat în Statele Unite.În momentul în care eu studiez subiecţii le spun că nu sunt afectaţi în niciun fel de rău fizic sau psihic. Şi asta pentru că mai toată lumea se teme de scaunul poligrafului. Mincinoşii nu au cum să scape testului pentru că filosofia acestui aparat funcţionează pe criterii mecanice şi electrice” completează ofiţerul psiholog Ion Emil Stegărescu.
Hoţii în topul suspecţilor testaţi cu detectorul de minciuni
În ultimul an cele mai multe cazuri de infracţiuni în care s-a solicitat efectuarea unui test cu poligraful au fost cele de furt. „Anul trecut au fost testate 214 persoane iar in cazul a 132 s-a evidenţiat comportamentul simulat. Cei mai mulţi subiecţi testaţi în ultimul an cu detectorul de m