Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii Muncii (INEMRCM) a aprobat, din octombrie 2009 şi până acum, 417 dintre cererile de pensionare venite din cele două judeţe şi a respins tot atâtea.
Anul trecut, în octombrie, Ministerul Muncii a început monitorizarea pensionărilor pe caz de boală făcute în Bihor şi Mureş, care conduc în topul judeţelor cu cele mai multe pensii de invaliditate. Toate cererile de pensionare apărute în aceste judeţe, din octombrie 2009, au fost trimise la Institut, unde s-au analizat dosarele.
Până la 1 martie, au fost depuse 1.111 dosare, iar după studierea lor, 417 au fost admise, 417 respinse, iar în alte 217 cazuri s-a recomandat internarea persoanelor respective, pentru investigaţii medicale.
Analiza acestui prim lot supus monitorizării a constatat că-n cele 417 de cazuri respinse, propunerile făcute la nivel local erau nejustificate, iar investigaţiile medicale, superficiale.
Fie boala nu era atât de gravă precum cea menţionată de medicii spitalelor orăşeneşti, fie era vorba de boli pentru care nu se aprobă pensionarea. În unele situaţii, încadrările de forme severe ale bolilor nu se bazau pe analize de laborator.
Pe parcursul anului trecut, Institutul a verificat mai multe dosare care prezentau nereguli, la nivelul întregii ţări. Pentru investigaţii mai amănunţite, 9.189 de persoane au fost internate la institutut.
Astfel, din cei 3.504 de oameni care primiseră în oraşul lor acceptul pentru pensia de invaliditate, 55%, adică 1.922 de persoane din 3.504, nu îndeplineau condiţiile necesare.
De asemenea, din 5.536 de pensionari în plată, 1.890, adică 42%, au fost depensionaţi, din aceleaşi motive. Dintre aceştia, 142 au contestat deciziile de depensionare.