După două campanii de vaccinare eșuate, Ministerul Sănătății insistă și cheamă la vaccinarea împotriva HPV (Human Papilloma Virus) și femeile cu vârsta peste 24 ani. Medicii ginecologi spun, însă, că vaccinul este pentru tinere și că nu poate fi administrat unei femei de 50 ani.
Dorina Bucătaru are 23 ani și deși se numără printre tinerele cu risc de îmbolnăvire nu vrea să se vaccineze. "Vaccinul este atât de controversat încât nici nu mă gândesc să mă vaccinez. Poate dacă se făcea o campanie de informare mai eficientă aș fi făcut. Să vină medicii și să explice clar de ce e bine să facem și care sunt riscurile", spune tânăra băcăuancă.
Ca ea gândesc, cel mai probabil aproape, toate tinerele cu vârste cuprinse între 20 și 24 ani, care au făcut obiectul unei campanii de vaccinare, dar la care nu au răspuns decât 46 de tinere din județul Bacău. Chiar dacă campania a fost un eșec, Ministerul Sănătății insistă și acum cheamă la imunizare și femeile de peste 24 de ani.
"Începând cu data de 1 martie, campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin s-a extins la toate categoriile de vârstă, dar vaccinarea se poate face numai cu recomandare de la medicul specialist", ne-a spus dr. Cecilia Lucaci, șef Serviciu Programe, Direcția de Sănătate Publică Bacău.
Eșec după eșec
În noua campanie au fost atrași și medicii ginecologi și cei de familie, care au rolul de a-și convinge pacientele să se vaccineze. Specialiștii în obstretică ginecologie spun însă că vaccinul nu poate fi administrat la toate categoriile de vârstă.
"Am ridicat și eu 100 de fiole, dar acest vaccin se adresează tinerelor. Nu putem vaccina o femeie de 50 ani. Eu îl recomand fetelor de până la 30 ani. După această vârstă deja este prea târziu", ne-a explicat dr. Vladimir Corneleac, medic ginecolog Maternitatea Bacău. Și medicii de familie merg tot pe mâna tin