CAMPANIE. Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică pregăteşte un program de conservare a arhitecturii săseşti. Proiectul va fi realizat în colaborare cu Fundaţia pentru Reabilitare Urbană şi Consiliul Judeţean Sibiu. Sursa: Bogdan Brylynski
Asta pentru că noii proprietari ai caselor săseşti nu au mai păstrat specificul arhitectural, iar clădirile au acum geamuri termopan şi sunt colorate ţipător.
Scopul principal al acestui proiect îl reprezintă elaborarea unei strategii de conservare a arhitecturii satelor săteşti şi valorificare a lor în cadrul turismului cultural.
Fără azbociment
Strategia de conservare va avea la bază regulamentul local de urbanism din centrul istoric al Sibiului, unde e interzisă folosirea azbocimentului, a materialelor plastice, a cartonului asfaltat sau a tablei. Acoperişurile trebuie să conserve materialele şi forma originală, fiind recomandabilă folosirea ţiglei sub formă de solzi, de tipul celei existente deja.
Toate aceste reguli de conservare a caselor săseşti vor face parte dintr-un ghid de conservare, care va fi distribuit autorităţilor locale, localnicilor din satele respective şi celor care doresc să dezvolte turismul în zonă.
Campania se va derula în 13 sate din judeţul Sibiu, care vor fi alese pe baza unor chestionare, până la sfârşitul lunii aprilie. Printre cele 13 sate se vor număra cu siguranţă Biertan şi Apoldu de Sus, localităţi săseşti celebre.
Caravană de informare
Promotorii acestui proiect vor tipări în jur de 20.000 de manuale pentru copii, broşuri şi ghiduri pentru a-i informa pe localnici cu privire la valoarea patrimonială a caselor în care locuiesc. În plus, va fi organizată şi o caravană de informare, care va trece prin satele săseşti, şi va cuprinde evenimente culturale, muzică, teatru şi expoziţii.
Campania GTZ