Bolnavii stau câte doi sau trei într-un pat, iar alţii pe saltele. În ultimele două săptămâni s-a dublat numărul internărilor, la 300, faţă de perioada similară de anul trecut. Noul val de pacienţi este explicat de medici ca efect al problemelor financiare create de criză.
În perioada 15 februarie -1 martie s-au făcut 300 de internări. Statistic, cifra este dublă faţă de perioada similară de anul trecut. Lipsa şi pierderea locurilor de muncă, nesiguranţa financiară şi stresul au aglomerat în ultima perioadă toate secţiile din Spitalul de Neuropsihiatrie.
Majoritatea pacienţilor sunt femei care suferă de depresii şi psihoze grave şi care necesită tratament de specialitate. Multe dintre ele au cedat psihic după ce au rămas fără un loc de muncă în condiţiile în care acasă au mai mulţi copii de crescut.
Femei cu reacţii violente
„Am patru copii şi trăim cu toţii din alocaţia lor. Facturile s-au adunat şi nu mai aveam ce să le pun pe masă. Am tot încercat să găsesc soluţii dar, într-o zi, nu m-am mai putut ridica din pat. Aveam gânduri de sinucidere şi eram foarte tristă. Medicul m-a diagnosticat cu depresie şi m-a internat“, a povestit Mioara Alexa, una din zecile de paciente internate la Spitalul de Neuropsihiatrie Botoşani. În situaţia Mioarei sunt alte 90 de femei. Valul nou de paciente i-a făcut pe medici să ia măsuri extreme. Deşi fiecare bolnav psihic în parte ar trebui să aibă patul său, la Secţia de Psihoze se doarme la dublu în pat.
Cele aproape 100 de paciente au fost înghesuite în 50 de paturi. Multe dintre ele au reacţii violente şi un comportament imprevizibil, iar aglomeraţia din salon le agravează stările psihotice.
„Pentru bolnavii obişnuiţi este greu să stea în acelaşi pat cu o altă persoană, dar mai ales pentru un bolnav psihic. Asistentele trebuie să fie mereu vigilente pentru că pot apărea