Poliţia Rutieră va primi aparatele de ultimă generaţie în următoarele săptămâni. Şoferii care s-a obişnuit să apese mai tare pedala de acceleraţie spun însă că se interesează deja să cumpere anti-radare mai performante din străinătate.
La sfârşitul acestei luni, numărul maşinilor Serviciului Poliţiei Rutiere dotate cu aparat radar va creşte de la 5 la 15. Noile radare le vor permite poliţiştilor să acţioneze semnalul chiar şi în momentul în care maşina prinsă în „offside“ este extrem de aproape, aşa încât avertismenul primit de şofer de la detectorul radar va fi inutil.
Introducerea noilor radare, aproape imposibil de detectat, îi îngrijorează pe şoferii obişnuiţi să meargă cu viteză. Unii au cheltuit sume importante pe aparate care să-i avertizeze de prezenţa Poliţiei pentru a fi siguri că nu vor primi amenzi, iar acum spun că sunt dispuşi să investească şi mai mulţi bani.
„Practic, am aruncat 200 de euro, cât am dat pe detectorul meu, pentru că acum apar radarele astea noi. Ajungi să dai bani pe detector, dar şi pe amenzi. O perioadă o să am grijă să nu calc prea tare acceleraţia, dar sper să găsesc un detector mai puternic“, a declarat Andrei Preda, conducător auto.
Vitezomanii caută antidot
Cum radarele noi nu pot fi detectate cu aparatele vechi, şoferii caută soluţii pentru a putea circula cu viteză. „Nu cred că 80-90 de kilometri la oră într-o localitate cu şosea în linie dreaptă este o viteză exagerată. Aşa că mi se pare util un detector pentru că te scapă de amenzi primite degeaba. Cât timp nu exagerezi cu viteza, nu are ce să se întâmple rău. Mă interesez la prietenii din străinătate, să vadă dacă există şi detectoare mai performante“, a declarat şi Ovidiu Stoian, băcăuan.
Poliţiştii nu sunt însă de aceeaşi părere. „În 2009, viteza a fost principala cauză a accidentelor soldate cu decese, produ