Romania incearca sa tina piept jocurilor energetice care se fac in aceasta perioada in regiunea extinsa a Marii Negre. Trage de timp in discutiile cu rusii, dar proiecteaza cu extravagantul presedinte Nursultan Nazarbayev o noua ruta, astfel incat petrolul kazah sa nu ajunga in Europa doar prin conductele controlate de Federatia Rusa. Kazahstanul, care are mari rezerve de petrol si gaz natural, basculeaza intre Occident si Orient, fiind curtat in aceeasi masura de Statele Unite si de Rusia, de Uniunea Europeana si de China. La intalnirea cu Traian Basescu, presedintele kazah i-a propus o ruta care sa faca din Romania un punct strategic pe viitoarea harta energetica: un oleoduct care sa traverseze Azerbaidjanul si Georgia pana la malul Marii Negre, iar de acolo petrolul sa fie incarcat in tancuri si dus in Romania. De aici ar urma sa fie transportat in Italia printr-o noua conducta care sa lege Constanta de Trieste.
Romania se afla la intersectia drumurilor principale pe care pot fi aduse in Europa uriasele cantitati de hidrocarburi existente in jurul Marii Caspice si depinde in mare masura de abilitatea liderilor politici sa foloseasca aceasta pozitie in scopuri strategice. Labirintul pontic este inca primejdios, pentru ca din punct de vedere energetic este dominat de Rusia, iar Romania trebuie sa stie cum sa-si construiasca partida la Marea Neagra.
Rusia, care a avut mereu mari campioni de sah, exerseaza acum un gambit periculos, dand senzatia ca e nevoita sa cedeze din puterea sa de influenta, o data cu inaintarea fortelor occidentale in spatiul sau vital. Chemarea Romaniei in proiectul South Stream face parte din glisarile Moscovei, dar unii oficiali romani se tem ca aceasta invitatie ar putea fi o capcana.
Ideea construirii gazoductului South Stream le-a venit rusilor dupa ce europenii s-au hotarat sa gaseasca o solutie de apro