Trei specialişti în domeniul energiei eoliene au participat la Alba Iulia la prezentării strategiei Regiunii de Dezvoltare Centru în domeniul energiei regenerabile. Conform acestora, judeţul Alba are potenţial crescut în ceea ce priveşte obţinerea de energie regenerabilă din deşeuri lemnoase.
„Strategia Regiunii Centru pentru utilizarea resurselor regenerabile de energie“, primul document de acest gen elaborat la nivelul unei Regiuni de Dezvoltare din România, a fost prezentat azi. La prezentare au participat şi trei specialişti în energie eoliană din landul german Brandenburg, parteneri în implementarea proiectului.
Energie din lemne
Strategia de utilizare a resurselor energetice „verzi“ a fost realizată pe baza unei analize a situaţiei energetice din cele şase judeţe ale Regiunii Centru – Alba, Sibiu, Braşov, Mureş, Harghita, Covasna – fiind luate în calcul potenţialul resurselor energetice, consumul şi producţia de energie precum şi alţi factori.
Anul trecut a fost instalat, în apropiere de Alba Iulia, un stâlp pe care au fost montaţi senzori pentru determinarea potenţialului eolian şi solar din zonă. Astfel de stâlpi au fost amplasaţi şi în alte zone din Regiunea Centru. Pe baza datelor obţinute până la acest moment s-a ajuns la concluzia că judeţul Alba are potenţial crescut pe obţinerea de energie regenerabilă din biomasă (deşeuri lemnoase), iar judeţul Braşov are potenţial eolian crescut.
Proiect pentru zonele izolate
„S-au stabilit obiectivele generale şi specifice şi s-a urmărit identificarea şi diversificarea surselor de finanţare pentru activitatea de producere şi utilizare a energiilor regenerabile“, a explicat Mihai Pocanschi, directorul departamentului de Politici Regionale din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Reprezentanţii ADR Centru au punctat câteva dintre obiectivele importante printre care şi