Stresul de zi cu zi, consumul excesiv de preparate de tip fast-food,de ţigări şi de alcool, dar şi un orar neregulat al meselor sunt factori care inflamează mucoasa stomacului, determinând tulburări de digestie, de la balonări şi greaţă până la vomă.
Dacă ai gastrită, poţi avea simptome precum arsuri sau dureri de stomac, dureri de cap, slăbiciune sau lipsa poftei de mâncare. Durerile sunt accentuate de mesele copioase sau de alimentele excitante, prea reci sau prea fierbinţi, şi de mâncărurile grase. Este bine să ştii că sunt şi cazuri când boala nu prezintă niciun simptom.
Ce alimente poţi să consumi
Gastrita se tratează corect cu alimente care se digeră uşor. În cadrul dietei trebuie să eviţi alimente care produc tulburări digestive. Ai voie să consumi carne fiartă de pasăre (pui sau curcan), de vită şi rasol de peşte. Sunt indicate şi făinoasele albe şi mămăliga preparată din mălai grişat, pe care trebuie s-o fierbi foarte bine. Alimente permise sunt şi supele de zarzavat strecurate şi piureurile sau sufleurile de legume, preparate din dovlecei, morcovi, lobodă, spanac, urzici sau cartofi.
De asemenea, ai voie să mănânci şi două-trei ouă moi pe săptămână. La desert sunt permise budincile sau prăjiturile cu brânză de vaci şi compoturile preparate din fructe dulci. De asemenea, fructele bine coapte, fără coajă şi fără sâmburi, şi biscuiţii cu fructe au efect calmant pentru mucoasa stomacului. Pentru îndulcirea cafelei sau ceaiului şi pentru prepararea deserturilor, nutriţioniştii recomandă mierea de albine în loc de zahăr.
Ce băuturi ai voie
Dacă ai gastrită, exclude sau măcar limitează consumul de alcool şi de cafea. Bea doar apă plată sau apă minerală alcalină, sucuri naturale de fructe proaspete şi ceaiuri.
Ceaiurile de plante calmează stomacul
Prepară un decoct din seminţe de schinduf (două linguriţe la o cană de a