JUSTIŢIE. Ancheta care a dus la arestarea, în Italia, a traficanţilor de arme pentru Iran a început cu descoperirea întâmplătoare a 200 de lunete la Bucureşti.
„A fost o pleaşcă! Aveam, la acea dată (4 septembrie 2008), un protocol de colaborare cu vameşii, care, în baza acestuia, verificau toate coletele ce ajungeau în România. Dacă li se părea ceva suspect, îl opreau şi ne anunţau”.
Aşa rezumă acum povestea descoperirii, în Aerogara „Mărfuri” a Aeroportului „Henri Coandă”, a 200 de lunete militare şi a 500 de suporturi pentru prinderea acestora pe arme, destinate Iranului - aflat sub embargoul impus de Naţiunile Unite asupra exportului de echipament militar.
Niciunul dintre vameşii şi poliţiştii de frontieră români nu-şi închipuia atunci că „banala” captură avea să ducă la arestarea, în Italia, a membrilor unei reţele de traficanţi de arme, aflaţi în legătură cu cel puţin doi ofiţeri ai serviciilor secrete iraniene, după cum a anunţat, marţi seară, la Milano, procurorul italian antiterorism Armando Spataro.
Echipament militar pentru o firmă de comunicare
„Coletul cu lunetele fabricate de compania germană Schmidt Bender - reputată mai ales pentru armele sale de vânătoare, a fost al patrulea sau al cincilea deschis de vameşi în acea zi. Lunetele erau destinate firmei Dynamics International Network, cu sediul pe Calea Plevnei, din Bucureşti (...) Aparent, nu erau probleme, întrucât marfa - în valoare de 250.000 de euro - era însoţită de documente, exportul era legal. În aparenţă. Pentru că, după ce am verificat firma, am descoperit că aceasta avea ca obiect de activitate comunicare, relaţii publice şi activităţi agricole”, continuă povestea unul dintre ofiţerii care au preluat, în 2008, ancheta în acest caz.
Anchetatorii au verificat apoi destinaţia finală a „mărfii”, care din momentul achi