Ciobanii se plâng că oile au început să fete de abia de la mijlocul lunii februarie. Târgoviştenii nu vor avea o ofertă foarte bogată de miei pentru masa de Paşte, din cauză că sărbătoarea este foarte devreme anul acesta iar mieii nu vor fi buni de tăiat.
Ciobanii din Dâmboviţa spun că mieii din acest an sunt prea mici pentru a putea fi sacrificaţi pentru masa de Paşte, având în vedere că acesta pică foarte repede în acest an, pe 4 aprilie. De asemenea, crescătorii de animale din judeţ se plâng că din cauza crizei, preţul unui kilogram de carne de miel a rămas neschimbat, 16 lei. Chiar dacă au cheltuieli mai mari, ciobanii se plâng că preţul mielului nu va creşte anul acesta.
Cătălin Diaconescu din Runcu creşte ovine de mulţi ani şi spune că anul acesta este un an greu pentru el. ”Am preluat afacerea de la tata, el a preluat-o de la bunicul şi tot aşa, m-am născut cu oi în curte. Facem totul în familie dar anul acesta simţim că lucrurile nu vor merge prea bine din cauza crizei. Preţul unui kilogram de carne de miel rămâne acelaşi pentru că dacă mai punem ceva la el, oamenii nu ar mai putea cumpăra. Este criză şi carnea de miel ar deveni un lux”, spune Cătălin.
“Mâncăm ce avem”
Carnea de miel importată, care se va vinde în supermarketuri, ar putea fi şi mai scumpă. În plus, gospodinele ştiu că nu are acelaşi gust cu carnea de miel autohtonă. „Carnea de import nu se compară la gust cu cea a animalelor crescute la munte. Animalele noastre sunt hrănite cu produse naturale, în condiţii bune, cu hrană ecologică şi fără aminoacizi. Noi le dăm fân şi iarbă de munte, nu tot felul de concentrate. Ei fac mielul mare într-o lună de zile, noi în trei luni", spune Vasile, cioban din Bărbuleţu.
Târgoviştenii care nu vor găsi la ciobani carne de miel, vor fi nevoiţi să pregătească altceva pentru masa de Paşte. “Nu avem miel, înlocuim cu porc sau pu