Fostul primar UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe în 1992-2008, Albert Almos, a fost amendat în 2002 pentru că a dat jos drapelul românesc de pe clădirea Primăriei. Actual senator, Almos a făcut plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi a câştigat: statul român a fost obligat de CEDO să îi plătească fostului primar o despăgubire de 6.755 de euro însumând amenda plătită, daune materiale, morale şi cheltuieli de judecată. Adevărul.ro a discutat cu senatorul UDMR despre importanţa pe care o au simbolurile în sentimentul naţional al maghiarilor din România.
Adevărul.ro:Care a fost parcursul procesului cu instanţele româneşti şi apoi la CEDO?
Albert Almos: La începutul anului 2002 a fost o Hotărăre de Guvern care a reglementat folosirea simbolurilor naţionale, adică însemnul şi stema. S-a scris negru pe alb: 2 drapele la intrarea în clădire. Eu m-am conformat şi am pus drapelul României nu pe cupola instituţiei, adică pe punctul cel mai înalt, ci la intrare.
Până atunci steagul era arborat pe cupola Primăriei?
Nu, rămăsese acolo după o festivitate. Şi prefectul m-a dat în judecată cum că aş fi săvârşit o acţiune ilegală. A fost întocmit un proces-verbal. În primă fază procesul a fost strămutat la Oneşti, unde nu mi s-a dat voie să mă apăr. La recurs, la Curtea de Apel Bacău, la fel s-a decis, că sunt vinovat.
Aşa că mi-am căutat dreptatea la Strasbourg pentru că judecătorii din România nu mi-au dat dreptul să fiu ascultat. Am plătit o amendă de 100 de milioane de lei vechi.
La noi procesul a durat aproximativ doi ani, după care s-a transferat la Strasbourg. La începutul acestui an s-a luat decizia CEDO, că trebuie să primesc banii înapoi.
Aţi spus că instanţele româneşti nu v-au dat ocazia să vă expuneţi punctul de vedere. Consideraţi că acest lucru s-a întâmplat din considerente etnice?
Da, eu cred că a fo