De anul acesta sătmărenii cu amenzi neachitate nu vor putea plăti nicio taxă locală. Sătmărenii certaţi cu legea sunt vânaţi de Fisc pentru cele 23.000 de amenzi neachitate în ultimii cinci ani
Angajaţii Directiei de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei au început să îi vâneze pe sătmărenii care în ultimii cinci ani nu şi-au achitat amenzile primite. Nu mai puţin de 23.000 de amenzi aplicate în ultimii 5 ani nu au fost achitate, ceea ce duce la prejudicierea bugetului local.
Nimeni nu scapă
„Mii de dosare au ajuns deja în instanţe pentru transformarea lor în muncă în folosul comunităţii sau chiar în execuare silită prin sechestru. De asemenea, am reuşit să punem la punct un sistem informatic prin care să obligăm sătmărenii cu amenzi neplătite să nu mai poată „face uitate“ aceste datorii. Mai exact, din acest an, cei care au amenzi neachitate nu vor putea plăti nicun fel de taxă locală, oricât de mică, până nu îşi reglează datoriile mai vechi“, anunţă Dan Mirel, şeful Biroului Executare Silită din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare.
Termenele de prescripţie se prelungesc
Nici amenzile vechi de cinci ani nu vor fi trecute cu vederea. „Aceste amenzi cumulate din 2006 nu vor ajunge la termenul de prescripţie de cinci ani, pentru că la fiecare nouă procedură pe care o demarăm pentru a încasa aceste debite, termenul se prelungeşte cu încă cinci ani“, spune Dan Mirel. Chiar şi aşa, circa 20 % dintre răuplatnici sunt insolvabili. „Câteva mii de dosare ajung înapoi la agenţii constatatori, respectiv organele legii, care îi cheamă în instanţe pe sătmărenii rău platnici“, mai spune Dan Mirel. De asemenea, penalizarea pentru depăşirea termenului de plată cu peste 30 de zile se ridică la circa 0,1 la sută pe zi.
Zeci de mii de restanţieri
Nici la plata impozitelor locale săt