* consideră maestrul bucătar Petrişor Tănase
Petrişor Tănase ştia la 16 ani ce nu voia: să se facă mecanic de ascensoare.
Aşa că a "dat" şcoala "de ascensoare" pentru una de bucătari. Nu are un motiv pentru care a ales aşa. Doar a vrut, iar norocul i-a surâs. La 20 de ani deja se specializa în Germania, apoi a călătorit în toată lumea, deşi pe vremea comuniştilor era mai greu să ieşi din ţară. Imediat după '90, din nou norocul a fost de partea sa. Una dintre cele mai importante televiziuni, ProTV, avea nevoie de o vedetă într-ale gastronomiei. Aşa a ajuns bucătarul Petrişor Tănase vedeta ProTV, un veritabil produs de marketing, aşa cum singur recunoaşte. Cine nu-l cunoştea atunci pe maestrul Petrişor?
Acesta a fost un început de drum. A citit, s-a documentat, a devenit maestru bucătar, are şi ceva bani, o cramă la Moeciu şi se ocupă de promovarea unei gastronomii sănătoase, fără prăjeli, fără colesterol şi care să nu facă rău mediului înconjurător. Aşa l-am întâlnit pe maestrul bucătar Petrişor Tănase, la un curs de gastronomie susţinut la Şcoala Naţională pentru Industria Ospitalităţii "Bella Italia", despre influenţele artei asiatice în gastronomia europeană. Se consideră liber şi vorbeşte la fel, pentru că, spune el, nu are nimeni ce să-i facă, decât eventual, să-i dea buletin de Canada.
"În orice perioadă de criză bucătarii au început să creeze"
- În acest secol, gastronomia a devenit un amestec, nu mai ştii de unde e ce mănânci. Nu e cam mult?
- Fiecare început de secol s-a impus pe piaţa gurmanzilor. La începutul secolului XX, bucătăriile au fost clasificate de către marele Auguste Escoffier, apoi, pe la jumătatea secolului XX, bucătarii au început să renunţe la grăsimile animale, să introducă uleiul de măsline şi, încet, încet, bucătăria a început să se transforme. Iată că acum suntem la început de secol ca şi acum 100 de a