PATRIMONIU. Autorităţile locale din Iaşi vor să restaureze clădirile de pe strada Cuza Vodă, dar proiectul trebuie să înfrângă refuzul proprietarilor de a da imobilele în comodat primăriei pe timpul lucrărilor.
Primăria Iaşi a pus la punct un proiect, prin care intenţionează să atragă fonduri europene nerambursabile în valoare de 20 de milioane de euro, de „regenerare urbană a străzii Cuza Vodă”, una dintre cele mai vechi străzi din oraş.
Scopul proiectului este acela de a reface farmecul de odinioară al străzii, prin consolidarea şi renovarea imobilelor istorice şi prin curăţarea şi reabilitarea curţilor interioare. În primă fază, proiectul vizează porţiunea dintre blocul „Gioconda” şi Filarmonica Moldova.
Sondaj printre locatari
Pentru a obţine finanţare europeană prin Axa I a Programului Operaţional Regional, toate clădirile incluse în program trebuie să fie în proprietatea primăriei.
„Există două soluţii: ori locatarii ne vând locuinţele, ori le dau în comodat şi acceptă să fie relocaţi pe parcursul realizării lucrărilor din proiect”, spune Cosmin Coman, şeful Direcţiei de Programe şi Servicii pentru Comunitate, din cadrul Primăriei Iaşi.
Drept urmare, autorităţile locale au făcut un sondaj, pe baza unor chestionare, în rândul oamenilor care locuiesc pe Strada Cuza Vodă. Rezultatele însă nu sunt deloc încurajatoare.
„Trebuie să facem ceva cu zona asta, să sufere o transformare pentru că aşa nu se mai poate. Astfel, am dorit să aflăm numărul exact al imobilelor, al locatarilor şi situaţia acestora. Vom face o centralizare a răspunsurilor, iar la final se va decide în consiliul local dacă continuăm sau nu proiectul. Strada Cuza Vodă e poate zona cea mai complicată din oraş, la parterul caselor sunt spaţii comerciale, iar la etaj - locuinţe. În plus, sunt multe clădiri monume