Tot ceea ce faci trebuie să fie perfect până la ultimul detaliu? Grija ca totul să îţi iasă ca la carte este normală, însă când se transformă într-o obsesie, perfecţionismul devine o povară.
Imaginează-ţi următorul scenariu: vrei să inviţi la masă câţiva colegi, printre care şi şeful tău. Chiar dacă mai sunt câteva zile până atunci, începi să-ţi faci imediat tot mai multe griji: cu ce îi vei servi, cum vei aranja masa, ce se va întâmpla dacă nu o să le placă mâncarea, de exemplu.
Mai citeşte şi:
Obsesiile celebrităţilor
Vrei ca totul să fie bine pus la punct până la ultimul detaliu. Chiar şi atunci când totul iese bine, tot ţi se pare că nu ai fost la înălţimea aşteptărilor şi că mai lipsea ceva pentru ca totul să fie perfect. Tu ţi-ai făcut vreodată astfel de griji? Dacă da, este foarte posibil să fii obsedat de perfecţiune.
De ce vrem ca totul să fie ca la carte?
Când perfecţionismul devine un stil de viaţă, acesta ne poate trăda unele temeri ascunse, lipsa de încredere în forţele proprii sau frica de a nu ne ridica la înălţimea aşteptărilor celor din jur. Pentru a înţelege de ce ne preocupă în permanenţă să facem totul perfect, trebuie să ne întrebăm care sunt grijile sau frământările care ne „forţează" să fim astfel.
Perfecţionismul poate fi un motor al reuşitei în viaţă, cu condiţia ca acesta să fie moderat şi să se limiteze la ceea ce putem realiza cu adevărat. În forma sa exagerată, patologică, această trăsătură poate ascunde o tulburare obsesiv-compulsivă, un tip de anxietate însoţită de gânduri şi de temeri nejustificate.
Idealuri: De obicei, perfecţioniştii au tendinţa să îşi propună obiective greu de atins.
Se învaţă în familie
Psihologii susţin că printre trăsăturile pe care le moştenim de la părinţi se numără şi perfecţionismul. Astfel, această trăsătură este foarte probabil să fie transm