Apropo de dezbaterea dintre Alexandra şi Costin, ştiaţi că există Mişcarea pentru Extincţia Voluntară a Umanităţii (VHEMT), care doreşte să protejeze mediul prin refuzul de a mai procrea? Are peste un milion de adepţi ai sloganului “Să trăim mult şi să dispărem”, mulţi voluntari din România şi, măcar aruncând o privire pe net, o activitate laborioasă.
Motivaţia lor este apropiata apocalipsă biologică, cauzată de cea mai distructivă specie din istorie, enumerând chiar riscurile majore de colaps planetar. “Mai mulţi oameni înseamnă concurenţă pentru locuinţe, locuri de muncă şi sclavie. Mai puţini oameni înseamnă, dimpotrivă, mai multe resurse pentru fiecare individ, mai multă libertate şi sanse de a trăi. Aşa că decizia conştientă că nu îmi doresc copii s-a instalat în mod natural”, spune Cristina, o voluntară, pentru România Liberă.
Ca să evite impactul psihologic negativ, adepţii mişcării evită să vorbească despre “copii”, precizând că aceştia nu au nici o vină pentru că nu au cerut să fie aduşi pe lume, deci responsabilitatea pentru impactul ecologic şi uman negativ le aparţine celor care i-au creat. Dincolo de motivaţia ecologică, multi voluntari VHEMT au si motivatii personale pentru a nu procrea: ei îşi doresc să exploreze un mod de viaţă în afara tiparului care presupune căsătorie şi copii. Cuvintele-cheie pe care le invoca aici sunt libertate individuală, posibilitatea de a trăi aşa cum îşi doresc, timp şi energie pe care le pot dedica activităţilor care îi intereseaza şi cauzelor în care cred, mult mai puţin stres, cheltuieli şi griji financiare.
VHEMT pe Youtube
Scriitorul Alan Weisman, în cartea ”Lumea fara noi”, spune că, dacă n-ar fi oamenii, lumea n-ar duce-o prea bine sau dacă “populaţia globului ar fi stabilizată la 1,6 miliarde până la sfârşitul secolului, aproximativ la fel ca în 1900. Iar atunci, poate, o mai mare parte a lu