Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene se reunesc pentru două zile, la Cordoba. Pe agenda discuţiilor figurează delicata chestiune a repartizării posturilor în cadrul noului "serviciu de acţiune externă al Uniunii Europene". Acest serviciu diplomatic european este o invenţie majoră a Tratatului de la Lisabona, intrat în vigoare în 2009.
Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene se reunesc pentru două zile, vineri şi sâmbătă, la Cordoba. Pe agenda discuţiilor figurează delicata chestiune a repartizării posturilor în cadrul noului "serviciu de acţiune externă al Uniunii Europene".
Acest serviciu diplomatic european este o invenţie majoră a Tratatului de la Lisabona, intrat în vigoare în 2009. În principiu, crearea acestui adevărat departament european pentru politică externă este destinată să confere mai multă coerenţă celor 27 în raporturile internaţionale.
Uniunea Europeană ar trebui în sfârşit să vorbească lumii cu o singură voce, care să fie auzită şi respectată. Un singur lucru se pare că nu au prevăzut cei care au imaginat acest admirabil instrument diplomatic european şi anume că el va fi format din oameni, că aceşti oameni vor fi de diverse naţionalităţi şi sensibilităţi şi că între ei vor exista disensiuni şi chiar resentimente.
Dacă la început, diversele capitale europene s-au luptat oarecum în culise şi pe ascuns pentru a-şi plasa oamenii lor în acest dispozitiv, acum tensiunile legate de aceste ambiţii au ieşit la iveală.
Picătura care a umplut paharul vine însă de la preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Baroso. De naţionalitate portugheză, el a numit tot un portughez în funcţia de ambasador al Uniunii Europene în Statele Unite şi aceasta fără consultarea celor 27.
Iată de ce miniştrii de Externe ai Uniunii Europene se reunesc acum în Spania, pentru a dezmorsa această sursă de tensiuni şi a imagina un scenariu tran