Oamenii fericiţi au tendinţa să vorbească mai mult decât cei nemulţumiţi de viaţa lor, iar ceea ce spun este de substanţă.
Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de către un grup de cercetători americani de la universităţile din Arizona şi Washington, care au vrut să afle dacă şi ce diferenţe sunt între tipurile de conversaţie ale persoanelor care se consideră fericite şi cele care se consideră nefericite. Pentru investigaţiile lor, voluntarii au purtat timp de patru zile aparate electronice de înregistrare (EAR), care au memorat conversaţiile lor.
Analizând datele culese de aceste aparate, specialiştii au tras câteva concluzii. Astfel, ei au constatat că persoanele fericite petrec cu 25% mai puţin timp singuri şi cu 70% mai mult timp conversând, comparativ cu persoanele nefericite. De asemenea, subiecţii fericiţi au de două ori mai multe conversaţii de substanţă şi cu o treime mai multe dialoguri scurte şi concentrate, comparativ cu subiecţii nefericiţi.
Deşi rezultatele studiului nu identifică legătura între cauză şi efect, cercetarea sugerează că persoanele fericite socializează mai mult şi mai serios, în timp ce persoanele nefericite au tendinţa de a se însingura şi de a deveni superficiale.
Un studiu mai detaliat pe această temă va apărea în numărul viitor al revistei de specialitate Psychological Science.
Oamenii fericiţi au tendinţa să vorbească mai mult decât cei nemulţumiţi de viaţa lor, iar ceea ce spun este de substanţă.
Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de către un grup de cercetători americani de la universităţile din Arizona şi Washington, care au vrut să afle dacă şi ce diferenţe sunt între tipurile de conversaţie ale persoanelor care se consideră fericite şi cele care se consideră nefericite. Pentru investigaţiile lor, voluntarii au purtat timp de patru zile aparat