A fi înconjurat de toate ideile lumii, de toate sentimentele, de toate cunoştinţele şi de toate erorile posibileîţi oferă o senzaţie de siguranţă şi de comoditate. Nu-ţi va fi niciodată frigîn mijlocul bibliotecii tale. Iată-te protejat,cel puţin de pericolele înfricoşătoareale ignoranţei.
Jean-Claude CARRIÈRE, Umberto ECO, Nu speraţi să scăpaţi de cărţi, Editura Grasset & Fasquelle (versiunea în limba franceză), Paris, 2009, 330 p.
Jean-Claude CARRIÈRE, Umberto ECO, Editura Bompiani (ediţia italiană, traducere de Anna Maria Lorusso), „Prefaţă“ de Jean-Philippe de Tonnac, 2009, 264 p.
Prezentată în premieră mondială la cea de-a XXII-a ediţie a Tîrgului Internaţional de Carte de la Torino (mai 2009) şi publicată în Franţa, în octombrie 2009, cartea celor doi prieteni, semioticianul Umberto Eco şi scenaristul Jean-Claude Carrière, amîndoi scriitori şi pasionaţi bibliofili, este un dialog plin de umor şi erudiţie, care îi va pasiona pe toţi iubitorii de carte, atît în postura lor de cititori, cît şi în cea de colecţionari. Întrebarea în jurul căreia se articulează întreaga discuţie este aceea dacă, în epoca computerelor şi a Internetului, a bibliotecilor digitale şi a e-book-urilor, cartea, în formatul ei tradiţional, va reuşi oare să mai supravieţuiască. Spre bucuria tuturor celor care o iubesc şi se temeau pentru soarta ei, răspunsul pare a fi afirmativ, căci, aşa cum se întîmplă cu toate invenţiile perfecte, precum simpla roată, ca să dăm doar un exemplu, cartea este de neînlocuit. Fără a nega avantajele noilor tehnologii, autorii, spre a-şi susţine punctele de vedere, pun în evidenţă şi nenumăratele inconvenienţe ale acestora: în ultimii ani, suporturile de stocare a datelor s-au perimat rapid şi au fost înlocuite cu altele mult mai performante, ceea ce implică atît păstrarea vechilor aparate, cît şi retransferarea unei cantităţ