Forumul Internaţional al Societăţilor Respiratorii a desemnat anul 2010 ca fiind Anul Plămânului, în semn de recunoaştere a faptului că sute de milioane de oameni din întreaga lume suferă în fiecare an de boli respiratorii cronice ce pot fi tratate şi prevenite. Sursa: Arhiva EVZ
Scopul acestui An al Plămânului este să modifice modul în care oamenii se gândesc la plămânii lor. Dat fiind faptul că sute de milioane de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc anual de boli respiratorii, este vitală creşterea importanţei sănătăţii plămânului.
Bolile de plămâni, incluzând astmul şi BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică )cauzează mai mult de patru milioane de decese în fiecare an, cu toate că majoritatea afecţiunilor pulmonare pot fi prevenite. Cancerul la plămâni, pneumonia şi BPOC sunt principalele cauze respiratorii de deces în Europa de vest, dar şi în cea centrală şi de est.
Tratamentul trebuie ţinut toată viaţa
BPOC este o afecţiune pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere, cu impact devastator atât asupra celor afectaţi de aceasta boală, cât şi asupra familiilor lor. Este o afecţiune care ucide milioane de oameni la nivel mondial. Stadiile de început ale bolii sunt de cele mai multe ori nerecunoscute, deşi riscul ca o persoană să aibă BPOC poate fi determinat extrem de simplu. Testul se numeşte spirometrie, este foarte de uşor de facut, rapid şi nu este dureros. Cu cât BPOC este depistat mai devreme, cu atât tratamentele instituite în fazele de debut pot să prevină mai eficient scăderea funcţiei pulmonare. Tratamentele existente îi fac pe pacienţi nu doar să se simtă mai bine, dar, cu ajutorul lor, ei îşi pot continua viaţa într-un mod activ. “Este bine de ştiut că tratamentul nu trebuie întrerupt nicio zi”, atenţionează profesor doctor Florin Mihălţan, medic primar pneumolog.
Fumatul, principal