Orezul brun este de preferat celui alb daca vrei sa te pazesti de diabetul de tip II, au descoperit cercetatorii americani. La fel de bune, poate chiar mai eficiente, sunt cerealele integrale, ele micsorand si mai mult riscul aparitiei acestei boli.
Dupa ce au analizat obiceiurile alimentare a catorva zeci de mii de oameni, supunandu-i analizelor din doi in patru ani, cercetatorii americani au observat ca cei care consumasera 5 sau mai multe portii de orez alb saptamanal erau cu 17% mai predispusi sa se imbolnaveasca de diabet de tip II, in comparatie cu cei care consumau doar o portie sau mai putin pe luna. Cei care insa consumau orez brun de 2 ori sau mai mult pe saptamana aveau un risc diminuat cu 11% de a dezvolta aceasta boala, comparativ cu cei care mancau orez brun doar o data pe luna, relateaza HealthDay, citat de ziare.com.
Practic, inlocuind 50 de grame de orez alb cu aceeasi cantitate de orez brun, zilnic, riscul de diabet de tip II este cu 16% mai mic. Daca in locul orezului alb se consuma cereale integrale, riscul se diminueaza chiar cu 36%, explica Dr. Qi Sun, din cadrul Scolii de Sanatate Publica Harvard, din Boston. Orezul brun este de preferat celui alb daca vrei sa te pazesti de diabetul de tip II, au descoperit cercetatorii americani. La fel de bune, poate chiar mai eficiente, sunt cerealele integrale, ele micsorand si mai mult riscul aparitiei acestei boli.
Dupa ce au analizat obiceiurile alimentare a catorva zeci de mii de oameni, supunandu-i analizelor din doi in patru ani, cercetatorii americani au observat ca cei care consumasera 5 sau mai multe portii de orez alb saptamanal erau cu 17% mai predispusi sa se imbolnaveasca de diabet de tip II, in comparatie cu cei care consumau doar o portie sau mai putin pe luna. Cei care insa consumau orez brun de 2 ori sau mai mult pe saptamana aveau un risc diminuat cu 11% de