Provizioanele pentru creditele acordate de CEC Bank, banca detinuta de stat, s-au dublat anul trecut, la 336 mil. lei, "muscand" din profitul pe 2009, a declarat Radu Ghetea, presedintele institutiei de credit, la prezentarea rezultatelor financiare pe 2009.
Banca a inregistrat anul trecut un profit inainte de impozitare de 50 mil. lei (12 mil. euro), cu 10,9% peste nivelul din 2008, excluzand venitul exceptional din vanzarea participatiei de 25% detinuta la Asiban. Ghetea nu a dorit sa faca public nivelul profitului net pana la momentul auditarii, precizand ca va fi foarte aproape de rezultatul brut, in conditiile in care banca a ramas cu un credit fiscal din 2008.
Veniturile din dobanzi ale CEC au urcat anul trecut cu 47% comparativ cu 2008.
Raportul dintre costuri si venituri s-a deteriorat de la 59% la 63%, in pofida inchiderii a 67 de unitati, dar in conditiile cresterii numarului de salariati si a retelei de carduri.
Depozitele atrase de CEC anul trecut au urcat de 22%, influentand cresterea activelor. Activele au urcat cu 53,6%, la 20,9 mld. lei, conducand la pozitionarea bancii pe locul cinci in topul bancilor dupa acest indicator. "Dorinta noastra este sa ne mentinem in top cinci si sa demonstram ca suntem o banca de top cinci, altfel vom fi dezamagiti atat noi, cat si actionarii nostrii", a spus Ghetea.
El a precizat ca mentinerea pozitiei in topul activelor depinde si de nivelul de capitalizare al institutiei. "Nu pot sa spun ca daca ramanem la acelasi nivel cu capitalul, ramanem pe locul cinci. Pentru a putea tine piept unei cresteri a creditarii va trebui sa dam si noi credite mari. Cine iti asigura baza sa ai o solvabilitate buna daca nu ai capital, fonduri proprii?"
Anul trecut capitalul CEC a fost majorat cu 230 mil. lei (55 mil. euro), prin incorporarea unei parti din profitul din 2008. "Banuiesc si sper ca actionar