În ultimii ani, SPA-urile au luat amploare şi aduc foarte mulţi bani hotelierilor care deţin astfel de servicii. În fond, cine nu-şi doreşte să se relaxeze şi, în acelaşi timp, să îşi îmbunătăţească sănătatea? Termenul de SPA provine din latină - „Sanitas per aquam“- şi înseamnă sănătate prin apă, iar conceptul ce stă la baza tratamentelor de astăzi a fost intens exploatat în Imperiul Roman. Băile publice din Roma Antică erau atât un loc de relaxare şi purificare, cât şi un spaţiu al discuţiilor private.
Centre SPA din România
În România, aceste centre se regăsesc cel mai des în staţiunile balneare, pe care le poţi descoperi în 35 de oraşe şi 103 aşezări rurale. Acestea pot fi considerate ca prime tentative de a avea un turism organizat şi sunt dotate pentru primirea turiştilor. La rândul ei, destinaţia turistică a acestora a dat naştere unui tip complet nou de aşezări urbane, respectiv staţiuni balneare, de odihnă şi de interes turistic.
Staţiunile balneare se află în principalele zone naturale ale teritoriului României, îndeosebi Arcul Carpatic şi Litoralul Mării Negre, şi, de asemenea, în zonele de câmpie, de deal şi în cele subcarpatice, majoritatea fiind de importanţă locală.
Acum, zonele turistice şi staţiunile balneare renumite dispun de complexuri balneo-climaterice vaste. Merită amintite staţiunile balneare din partea de nord a Carpaţilor Orientali: Vatra Dornei, Saru Dornei, Poiana Negri, Sângeorz Băi, Borşa, Durău, dar şi staţiunile balneare din trecătoarea Bilbor-Ciuc, zona cea mai importantă din punct de vedere balneo-climateric din Carpaţii Orientali, cu renumitele ape minerale carbonate de la Borsec, Băile Tuşnad, Covasna şi staţiunea de odihnă Lacu Roşu.
Pe Valea Trotuşului se găsesc staţiunea balneară Slănic-Moldova, considerată Perla Moldovei, precum şi localitatea Târgu Ocna. La poalele Munţilor Ciucaş se a