Sectorul bancar are o lichiditate ridicată şi băncile trebuie să se orienteze către acordarea de finanţări pentru atragerea de fonduri UE, în condiţiile în care MFP nu va mai fi la fel de activ pe piaţa internă a titlurilor de stat ca în 2009, susţine ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. "Sectorul bancar îşi face treaba, încearcă să finanţeze, iar astăzi este obligat să finanţeze pentru că nivelul de lichiditate este foarte mare (...) Astăzi sectorul bancar are m
Sectorul bancar are o lichiditate ridicată şi băncile trebuie să se orienteze către acordarea de finanţări pentru atragerea de fonduri UE, în condiţiile în care MFP nu va mai fi la fel de activ pe piaţa internă a titlurilor de stat ca în 2009, susţine ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.
"Sectorul bancar îşi face treaba, încearcă să finanţeze, iar astăzi este obligat să finanţeze pentru că nivelul de lichiditate este foarte mare (...) Astăzi sectorul bancar are mai multă lichiditate decât îi trebuie", a declarat Vlădescu, vineri, la un seminar organizat de Ziarul Financiar.
Ministrul a explicat că băncile vor trebui să îşi orienteze lichidităţile către finanţări pentru atragerea fondurilor europene, mai ales că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va ieşi mai mult pe pieţele internaţionale în acest an şi se va împrumuta mai puţin de pe piaţa internă.
El a atras, însă, atenţia că băncile caută clienţi pentru acordare de cofinanţări şi prefinanţări pentru atragerea de fonduri europene, însă nu pot să acorde tuturor clienţilor, aceştia trebuind să demonstreze că sunt eligibili.
"Suntem într-o discordanţă între nevoia de a finanţa şi neputinţa de a finanţa, pentru că proiectul este nefinanţabil", a mai spus Vlădescu.
Valoarea titlurilor de stat în lei vândute de către Finanţe în 2009 a fost de 64,7 miliarde lei, suma împrumutată fiind de peste cinci ori mai mare faţă