Narcis Dorin Ion este directorul Muzeului National Bran. In anul 2006 si-a sustinut teza de doctorat cu tema Elitele si arhitectura rezidentiala in Tarile Române (sec. XIX-XX), in fata unei comisii din care au facut parte acad. Dan Berindei, acad. Dinu C. Giurescu si acad. Razvan Theodorescu. Coordonator stiintific - prof. univ. dr. Ioan Opris. Lucrarea urmeaza sa apara la Editura Oscar Print, in primavara anului 2010. Publicam in continuare ample fragmente din aceasta.
TOT PAUL GOTTEREAU a realizat planurile Conacului Filipescu de la Copaceni (judetul Ilfov), proprietatea lui Gheorghe Emanuel Filipescu (1841-1913), fost maresal al Palatului Regal. Prin testament, Filipescu a donat conacul printesei Maria, care - devenita regina a României - il va transforma intr-una din "casele sale de vis", alaturi de Balcic, Bran, Pelisor sau Cotroceni.
Alta lucrare de arhitectura rezidentiala rurala semnata de Paul Gottereau este ansamblul Conacului Vacarescu-Callimachi de la Manesti, judetul Prahova. Primul conac de la Manesti a fost ridicat in secolul al XVII-lea de catre familia Manescu, la mijlocul secolului al XIX-lea conacul fiind in proprietatea lui Dumitru Manescu-Filitti si a sotiei sale, Elena Arsachi. In 1863, fiica lor, Maria Manescu-Filitti (m. 1922) s-a casatorit cu Theodor C. Vacarescu (1842-1913), general, diplomat, istoric si om politic. In perioada cât a fost maresal al Curtii domnitorului Carol I (1873-1881), Theodor Vacarescu a supravegheat lucrarile de constructie a castelului Peles din Sinaia. Ridicarea resedintei regale i-a servit generalului Vacarescu drept model de inspiratie pentru reconstruirea conacului din Manesti. Lucrarile au inceput in 1882 si au durat zece ani, in 1892 având loc inaugurarea oficiala a noului conac. Planurile de reconstructie a acestuia au fost realizate de arhitectul Paul Gottereau, supravehgerea l