Şeful Institutului Seismologic din Timişoara a realizat o invenţie care poate salva mii de vieţi, dar nimeni nu îl bagă în seamă.
Profil:
Născut: 5 iunie 1950
Studii: Facultatea de Electrotehnică, secţia Electromecanică
Carieră: 22 de ani în seismologie
Familie: Căsătorit, 2 fete
Dan Rău a fost atras de tehnică încă din copilărie, când a realizat prima maşină electrică de dimensinui mici. După modelul minuscul, inginerul a realizat şi o maşină de dimensiuni mari cu care s-a plimbat pe străzile oraşului, dar i s-a interzis să o mai folosească pentru că nu era omologată de o fabrică a sistemului socialist. În copilărie idolul lui Rău a fost Aurel Vlaicu.
„Un singur lucru nu am înţeles. Cum acest om valoros nu a fost ajutat să îşi materializeze visele şi cum se plimba pe la Cotroceni cu gândacul lui fără să îl bage cineva în seamă”, spune timişoreanul. Atras de mecanisme, inginerul timişorean a realizat primul traductor de înclinare cu ferofluid (lichid magnetic) din lume. „Traductorul a fost utilizat la sincronizarea porţilor plane de la ecluze, la Porţile de Fier II, dar şi la Canalul Dunăre Marea Neagră (Poarta Albă Năvodari).
Câinii şi cutremurul
În 1988, inginerul a ajuns şeful Institutului Seismologic din Timişoara şi a prins cutremurul din Banat petrecut în 1990. „Am observat o stare de agitaţie a câinilor cu 3-4 ore înainte. Aveam o căţea care avea pui. A săpat o groapă şi de 4 ori şi-a mutat puii din cuşcă în pământ. Studiind problema am ajuns la concluzia că dacă există o posibilitate de a prezice un cutremur cu câteva ore sunt animalele”, a spus inginerul.
Pornind de la statisticile care arată că 60 la sută din dezastrele unui cutremur sunt provocate de explozii sau incendii cauzate de fisurarea ţevilor de gaz şi 40 la sută din victime şi pagube materiale rezultă în urma prăbuşirii propriu-zise