Riscurile de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral la care sunt expuse 25 la sută din persoanele care suferă de hipertensiune pot fi înlăturate printr-o operaţie simplă, lipsită de efecte secundare.
Ce este tensiunea arterială?
Tensiunea arterială are două componente:
- tensiunea arterială sistolică, adică presiunea necesară pompării sângelui de la inimă spre celelalte organe;
- tensiunea arterială diastolică, adică presiunea din vasele de sânge, în momentul în care inima se umple cu sângele venit din restul corpului.
Tratarea chirurgicală a hipertensiunii promite să fie o metodă revoluţionară care dă speranţă bolnavilor expuşi din cauza acestei boli, în fiecare secundă, la riscuri majore, inclusiv la cel de deces.
Deşi metoda a fost recomandată în mod special persoanelor cu hipertensiune care nu poate fi controlată prin medicaţie clasică, ea poate fi folosită la orice persoană care suferă de hipertensiune, în acest fel fiind eliminate şi efectele adverse ale medicaţiei.
Constă în ablaţia unui nerv
Operaţia constă în ablaţia nervului renal simpatic, adică într-o procedură de denervare a rinichilor. Potrivit medicilor de la Biomedical Research Unit din cadrul Universităţii londoneze „Queen Mary", unde s-a realizat o astfel de operaţie, rinichiul are un rol hotărâtor în apariţia hipertensiunii.
„Există o strânsă legătură între tensiunea arterială şi rinichi, aceasta crescând atunci când circulaţia sângelui la nivelul rinichilor este deficitară. Îndepărtarea nervului care transmite comanda de scădere a ten-siunii în rinichi duce la reglarea hipertensiunii", explică profesorul David Collier de la universitatea londoneză.
Bine de ştiut: Deocamdată, în România, nu se realizează intervenţia pentru tratarea hipertensiunii.
Durează maximum o oră
Intervenţia chirurgicală pentru tratarea hiperten