În China a început sesiunea anuală a Adunării Naţionale Populare. Participă la lucrări circa trei mii de delegaţi, pe o durată de zece zile. Problemele legate de economie se vor afla în centrul dezbaterilor. Acest maraton este urmărit cu interes de mediile de informare internaţionale, pentru că în prezent economia mondială este puternic marcată de chinezi.
În China a început sesiunea anuală a Adunării Naţionale Populare. Participă la lucrări circa trei mii de delegaţi, pe o durată de zece zile. Problemele legate de economie se vor afla în centrul dezbaterilor.
Acest maraton este urmărit cu interes de mediile de informare internaţionale, pentru că în prezent economia mondială este puternic marcată de chinezi. Adunarea Naţională Populară este considerată drept o instanţă care aprobă marile decizii luate de direcţia restrânsă a Partidului Comunist Chinez, în special de biroul politic.
Premierul chinez Wen Jiabao a deschis vineri lucrările, prin prezentarea tradiţionalului raport de activitate al Guvernului.
Din raport rezultă în primul rând că va fi menţinută strategia actuală legată de creşterea economică, aceasta urmând să se situeze cam la nivelul de 10% în cursul acestui an.
Concomitent, însă, liderii chinezi vor acorda o mai mare atenţie problemelor sociale şi unei mai bune distribuiri a bogăţiei naţionale. Wen Jiabao a evocat perspectiva unei societăţi mai juste, a ştergerii diferenţelor dintre sat şi oraş.
În spatele acestor cuvinte se ascund de fapt grave inegalităţi în China, unde diferenţele dintre bogaţi şi săraci încep să ia amploarea celor din ţările cu veche tradiţie capitalistă. Şeful Guvernului chinez a mai evocat şi alte preocupări ale populaţiei, precum creşterea excesivă a preţului la locuinţe, pe fond speculativ, de altfel.
În altă ordine de idei, autorităţile chineze, dat fiind contextul de criză anunţă un bug