In categoria stirilor extrem de interesante, dar nu prea bagate in seama, a intrat de curând si aceea ca Sfântul Scaun si-a facut playlist-ul! Mai exact, "L'Osservatore Romano", publicatie a Vaticanului, a alcatuit topul celor 10 albume care ar merita luate - conform unui criteriu clasicizat, aplicat si cartilor - pe o insula pustie, in caz ca, Doamne fereste. ..
Mai intâi, iata lista care, in mod implicit, are binecuvântarea pastorului celor aproximativ doua miliarde de crestini catolici: The Beatles, "Revolver";Pink Floyd, "The Dark Side of The Moon"; Oasis "(What's the Story) Morning Glory?"; Michael Jackson, "Thriller"; U2, "Achtung Baby"; Fleetwood Mac, "Rumour"s; Donald Fagen (ex-Steely Dan), "The Nightfly"; Carlos Santana, "Supernatural"; Paul Simon, "Graceland"; David Crosby, "If I Could Only Remember My Name".
Fireste, ca orice selectie, si aceasta e discutabila. Daca prezenta monstrilor sacri Beatles, Santana sau Pink Floyd e greu de contestat, in schimb prin România nu s-a prea auzit de Donald Fagen sau de Steely Dan. Dar nu asta conteaza, ci gestul in sine si anumite detalii ale lui.
Deschiderea Vaticanului catre contemporaneitate e departe de a fi o noutate, atât in zona artei, cât si in cea a stiintei. Atât fostul cât si actualul Papa au avut cuvinte surprinzator de concesive fata de Charles Darwin si teoria evolutiei! Cât despre muzica, a ramas antologic momentul in care regretatul Ioan Paul al II-lea, in ciuda starii sale precare de sanatate, a schitat câteva miscari sugerând dansul, in sala unui concert pop.
De data aceasta, insa, e ceva mai mult: nu doar o concesie, ci si o schita de campanie. In fata valului de muzica (si nu numai) de proasta calitate, Vaticanul a inteles ca n-ar avea sens sa ofere ca alternativa (numai) muzica religioasa si simfonica. Decât sa ascultati prostii monotone - par sa spuna jurnalistii de la "L'