23 de persoane sunt anchetate după ce mai multe ATM-uri din Galaţi şi alte oraşe au fost devalizate prin folosirea de carduri falsificate.Copierea codurilor PIN a fost posibilă prin montarea de camere video pe bancomatele fără sisteme proprii de supraveghere.
Procurorii DIICOT Iaşi au anihilat, împreună cu poliţiştii de la Crimă Organizată din Galaţi, Bacău şi Vaslui o grupare specializată pe copierea datelor de identificare ale posesorilor de carduri şi falsificarea instrumentelor de plată electronice.
Prejudiciul cauzat băncilor, în curs de evaluare, este de sute de mii de euro. Falsificatorii de carduri au acţionat în perioada 2009-martie 2010 în judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi Bucureşti, dar şi în Noua Zeelandă, Republica Moldova, Italia, Marea Britanie şi Spania.
Infractorii au dat dovadă de o organizare şi o meticulozitate ieşite din comun. Cele 23 de persoane audiate până astăzi de procurorii DIICOT se specializaseră în fabricarea sau adaptarea de echipamente electronice hardware pentru obţinerea frauduloasă a datelor de identificare a cardurilor bancare, precum şi în falsificarea instrumentelor de plată electronică.
Surse judiciare ne-au confirmat că jaful de la bancomatele din Galaţi a fost posibil din cauza lipsei sistemelor de supraveghere la unele dintre aceste ATM-uri.
Falsificatorii de carduri le-au identificat în oraş pe cele vulnerabile după care şi-au instalat propriile camere video în miniatură, prin intermediul cărora copiau codurile PIN ale posesorilor de carduri.
Carduri clonate şi droguri
Infractorii aveau echipamente specializate, cu ajutorul cărora transferau datele obţinute pe carduri goale, folosite ulterior pentru a scoate bani din conturile persoanelor ale căror carduri fuseseră clonate.
Procurorii DIICOT au coordonat, pe 3 martie 2010, nu mai puţin de 19 percheziţii domi