Oamenii de ştiinţă au stabilit ce a dus la dispariţia dinozaurilor: impactul un asteroid de proporţii cu Pământul. 41 de cercetători din toată lumea au evaluat informaţii şi studii din ultimii 20 de ani şi au hotărât că extincţia din Cretacic-Terţiar (KT), responsabilă pentru dispariţia a peste jumătate din totalul speciilor de pe planetă, a avut loc din această cauză. Astfel, se speră să se încheie o dezbatere din comunitarea ştiinţifică veche de câteva decenii, informează Reuters.
Opiniile oamenilor de ştiinţă erau divergente în privinţa cauzelor care au provocat această dispariţie în masă, pendulând între impactul provocat de un meteorit şi o activitate vulcanică intensă de pe platoul Deccan din India, unde a avut loc o serie de erupţii vulcanice care au durat 1,5 milioane de ani.
Noul studiu, realizat de cercetători din Europa, SUA, Mexic, Canada şi Japonia, concluzionează că un asteroid cu o rază de 15 km este vinovat pentru ce s-a întâmplat acum 65 de milioane de ani. Locul impactului ar fi pe teritoriul Mexicului de azi.
"Acum suntem siguri că un asteroid a fost cauza extincţiei din Cretacic-Terţiar. Impactul a produs incendii pe scară mare, seism de peste 10 grade pe scara Richter şi alunecări ale plăcilor continentale, care au dat naştere unor tsunami", a explicat Joanna Morgan de la Imperial College London, coautoare a studiului.
Forţa cu care asteroidul ar fi lovit Pământul ar fi fost de un miliard de ori mai puternică decât explozia nucleară de la Hiroshima.
Potrivit lui Morgan, soarta dinozaurilor a fost petleciuită când materia s-a ridicat în atmosferă, aruncând planeta în întuneric şi provocând o iarnă globală.
În cadrul studiului au fost analizate informaţii ale paleontologilor, goechimişti, experţi în climă, geofizicieni şi sedimentologi. Datele geologice au relevat faptul că evenimentul care a cauzat dispariţia rap