După ce a lucrat ca îngrijitoare, Vasilica Ştir a devenit mediator cultural, preşedinta unei asociaţii şi s-a înscris la studii postuniversitare. Românca a muncit ca învăţătoare timp de 20 de ani, însă în Peninsulă a luat-o de la capăt şi a trudit din greu pentru fiecare realizare.
Vasilica Ştir (53 de ani), din localitatea Filipeştii de Pădure, Prahova, a ajuns în Spania în septembrie 2002, împreună cu soţul şi cu unul dintre cei doi fii. Deşi timp de peste 20 de ani a lucrat ca învăţătoare în România şi a terminat Facultatea de Limbi Străine la Universitatea din Bucureşti, femeia a fost nevoită să se angajeze ca menajeră.
„În perioada aceea era mult mai greu să fii imigrant. Soţul meu şi-a găsit de muncă în construcţii abia după câteva luni. Nu aveam acte şi a trebuit să lucrez pe unde s-a putut", explică Vasilica prima etapă a vieţii sale în Spania. În primele luni, ea a stat împreună cu soţul şi cu fiul ei într-o singură cameră dintr-un apartament din Coslada, în care locuiau împreună cu mai mulţi imigranţi. Când soţul a început să lucreze, s-au mutat singuri într-un apartament.
Mediator cultural
După câţiva ani, Vasilica Ştir a obţinut permisul de muncă. La sfârşitul lui 2006, în paralel cu meseria de menajeră, ea a urmat un curs de mediator cultural şi a început să lucreze în cadrul mai multor proiecte derulate de autorităţile spaniole în scopul integrării românilor din Spania.
„Nu mi-a fost greu să mă apuc de învăţat, din nou, la 49 de ani, pentru că sunt o studioasă perpetuă. După patru ani în care lucrasem numai ca menajeră, simţeam nevoia să fac şi altceva", afirmă femeia. În 2007, românca a început să lucreze la Departamentul de Informare, Orientare şi Consiliere a Românilor din cadrul Federaţiei Asociaţiilor de Emigranţi Români din Spania (FEDROM).
A înfiinţat o asociaţie
La 8 martie 2008, Vasilica Ştir şi Arina Gr