» O carte de memorii a unui fost medic veterinar si director in anii ’70 al Institutului de Cercetari Avicole de la Corbeanca, intitulata "Stacana. Triptic cu Ahoe si Toma Caragiu", dezvaluie o fata necunoscuta a marelui actor, de la a carui disparitie s-au implinit ieri 33 de ani. Miron Costin, autorul volumului, ii face un portret nuantat lui Toma Caragiu: artistul de o mare generozitate era in acelasi timp si un fricos secretar de partid al Teatrului Bulandra, grijuliu cu propria imagine, care facea balet intre PCR si prietenii sai. "Tin la reputatia mea. (...) Faci un banc tampit si iti distrugi viata, cariera, familia. Nu vreau sa fac tampenii pe care sa le regret. Sunt un las, daca vrei", se confesa actorul in discutiile cu cei apropiati.
» In 1969, Toma Caragiu se leaga de autorul volumului printr-o prietenie intensa, intrerupta brutal, trei ani mai tarziu, de o discutie in care Miron Costin isi anunta prietenul ca vrea sa emigreze in Statele Unite, iar actorul, speriat, rupe orice contact cu medicul veterinar. "Faptul ca mi-ai spus-o este o mare ticalosie! (...) stii cine sunt. Sunt un fricos. Eu nu pot sa mint. Nu pot rezista unei presiuni, nici fizica, nici psihica. Luat la intrebari la politie, ma p... pe mine. Nu rezist... Vrei sa faci din mine turnatorul tau?", a fost reactia lui Toma Caragiu la marturisirile prietenului sau si ultimele cuvinte pe care cei doi le-au mai schimbat vreodata.
Cartea are doua parti: in prima parte Miron Costin descrie contextul propriei vieti, in preajma plecarii din tara - cu Securitatea care, in urma unei anonime calomnioase trimise de un coleg de serviciu, il supune la tot felul de tracasari, cu relatia lunecoasa si destul de masochista cu securistul Institutului, maiorul Sekely. Partea a doua face un istoric al prieteniei cu doi prieteni artisti, Toma Caragiu, in primul rand, si Tudor George,