Citesc acum o carte mai degraba tehnica “Aspecte ale economiei romanesti”, Bucuresti 1939. Are peste 600 de pagini si este practic un tablou al crizei. Analiza, cifre si solutii. Autorii sunt diversi, cate unul pe capitol. Apare Mitita Constantinescu, fostul ministru de Finante V. Slavescu si multi altii. Spicuiesc:
Despre salariile bugetarilor:
*”..Toata opera Statului inutila este, fara o armonizare care sa stabileasca lefuri egale pentru functii egale.
Caci ce rostuire are ca sa stabilesti lefuri atuncea cand unuia si aceluiasi grad ii corespund lefuri primitoare, dar care difera cu 47%?”
Agricultura
*”Proprietatea taraneasca se prezita sub aspectul unei pulverizari in suprafete mici, carele nu merita a fi deci exploatate din punctul de vedere al finantelor unei familii. Osebire nu este intre taranii nostri care rembursau feudalului produse si bani pentru ceia ce feudalul ii imprumuta iarna cu bani si taranii nostri de azi cari remburseaza camatarilor bancilor pentru creditele loate”
“Si inca mai mult, taranii nu ajung decat co o mare anevoie sa isi vanda bucatele in targuri si oboare, din cauza angrosistilor verosi cari le cumpara pe nimic marfa si apoi o vand in targuri cu asupra de pret.”
Industria
*”Viata noastra industriala da loc la o seama de aspecte:
1.Exploatam neeconomic si nerational
2. Dispunem de mari cheltuieli de regie
3. Avem asadar preturi umflate si costuri de productie ridicate”
Despre arierate
*”Arieratele sporesc de la an la an depasind cu mult angajarile Statului. Iara Institutiile de stat se imprumuta intre ele deghizat asa incat comisia Rist (specialisti francezi angajati de Guvern pentru a face ordine in Finante) au descoperitu 10 miliarde de lei ca nivel al arieratelor.”
Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.
Citesc acum o carte ma