Interviul pe care vi-l propunem în variantă on-line a fost solicitat lui Marius Oprea după ce a fost demis de guvernul Boc. Marius Oprea face cîteva afirmaţii tranşante; supunem dezbaterii cititorilor noştri şi aşteptăm reacţii după acest interviu şi după întregul grupaj consacrat cazului de la IICCMER.
De cîteva săptămîni, revista Observator cultural prezintă situaţia tensionată de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoriei Exilului Românesc. Am publicat scrisori deschise de susţinere pentru Marius Oprea, venite din ţară şi din străinătate. Iată însă că, în pofida acestor proteste, Guvernul Boc a decis să-l înlocuiască din funcţie pe Marius Oprea şi să-i aducă la conducerea IICCMER pe Vladimir Tismăneanu, numit în funcţia de preşedinte al Consiliului Ştiinţific, şi pe Ioan Stanomir, preşedinte executiv. Marius Oprea se află în străinătate, i-am telefonat, am înregistrat convorbirea şi acum o oferim în exclusivitate în revista Observator cultural.
Cum ai aflat de înlocuire, de demitere?
M-au sunat colegii de la Institut, care au găsit, întîmplător, în Monitorul Oficial, această informaţie. Nu mi s-a comunicat nimic, nu am avut nici o informaţie de la Guvern sau de la premierul Boc, n-am fost chemat să dau explicaţii. Domnul Dinu Zamfirescu şi cu mine am aflat din Monitorul Oficial că din 27 februarie nu mai sîntem angajaţii IICCMER. Pur şi simplu, demiterea mea s-a făcut ca pe vremea Guvernului Năstase, în perioada sa de glorie. Erau aşa-numitele demiteri de weekend, care duceau la pedeserizarea ţării. Acum, tot în aceste weekenduri de pomină, avem de-a face cu o pedelizare a ţării.
În timpul guvernului Năstase erau demiterile de weekend, dar erau şi arestările de weekend.
Pe mine mă miră graba cu care se iau măsuri, se decid schimbările din funcţie.
Dacă sînt în concediu, pot să fiu