Lectorul Constantin Crăiţoiu este convins că fiecare zi în învăţământ are o altă istorie, încercând să nu uite o clipă că tinerii sunt definiţi de creativitate şi că el poartă răspunderea punerii în valoare a acesteia.
Merge pe mâna cunoaşterii în călătorii de documentare pentru monografiile localităţilor, intrând în ateliere-mărturie despre frumuseţea şi viaţa culturii. Şi-a dorit acest univers, iar acomodarea, dincolo de muncă, de implicare, s-a produs firesc. Cândva, poate chiar în anii când încă purta plete şi voia să spună ceva celor care-l priveau cu îndoială, căuta sensuri, aşa că se reîntoarce spre acea perioadă când vrea să fie mai aproape de ideea comunicării cu studenţii. „Trebuie să îi scoţi din canon, să le stimulezi imaginaţia, să-i convingi să fie creativi, să ceară mai mult de la ei, dar şi de la cei care le sunt profesori“, mărturiseşte Constantin Crăiţoiu, lector în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Sociale.
Cultura, legătura cu studenţii
„A fost un chin“, glumeşte acum când îşi aminteşte excursia de la Praga, făcută special pentru Festivalul Real Life, unde a reuşit să mobilizeze zeci de craioveni într-o experienţă culturală pe care „trebuie să o trăieşti, ca apoi să o poţi descrie în cuvinte potrivite“. A fost şi bursa la Madrid, la Universidad Francisco de Vittoria, o altă fereastră spre noi dimensiuni. Apoi, bucuria de a fi parte din practicile cu studenţii, unde s-au făcut chestionare în ploaie şi în vânt, s-au lăsat purtaţi pe trasee montane. Constantin Crăiţoiu nu a făcut doar parte din echipa care i-a coordonat, ci a fost fotograful care le-a imortalizat momentele speciale, pe care le-a aşezat apoi într-un album cu poze însemnat cu „trăiri din zilele de practică“. Iubeşte călătoriile pentru că îi dau şansa să fie explorator, să descopere oameni, lucruri, poveşti, fapte, obiceiuri, cu care îşi completează propriul pro