Poate nu vă interesează, dar eu tot o să vă prezint cazul unui român excepţional, profesor universitar, cu nişte rezultate de excepţie, printre care şi acela că a fost pe lista celor 100 cei mai citaţi autori în inginerie, în 2001. Nici eu nu ştiam nimic despre el, mi-a atras atenţia bunul meu prieten, Valeriu Damian, profesor universitar la Galaţi. Am crezut prima dată că e vorba de un patriotism local. Dar nu e aşa. Vă ofer un link spre pagina sa, aici. E vorba de profesorul Adrian Bejan, care are 15 titluri de doctor honoris causa în zece ţări şi 23 de cărţi de referinţă în domeniul său. E o somitate în domeniul lui. Nu am auzit vorbindu-se despre el în ţara noastră. Simona Sensual e mai cunoscută, şi frizerul Dîrţă e mai cunoscut. Şi după aia vorbim de valori, că nu apar, că nu există, că nu sînt încurajate. Există şi sînt încurajate, mai ales în alte ţări.
Profesorul Adrian Bejan, într-o fotografie oficială de pe site-ul său de la Duke University
Ştiu, vor sări eternii comentatori care vor spune: bă, Morare, şi care-i meritul tău? Sau va veni vreun atoateştiutor care va spune că e vax ce face profesorul Bejan. Că sînt alţii şi mai şi. Printre care, se înţelege, chiar postatorul anonim. Sau că de ce nu a stat în România, ca să pună umărul. Şi căutătorii de pete în soare vor toca subiectul încît va reieşi că am dat un exemplu nepotrivit.
Care-i meritul meu? Meritul meu e că pot să mă bucur de realizările altora. Că pot să-i aplaud şi să-i admir. Chiar să-i popularizez, desigur, la scara unui blog. Dar, repet, mă bucur, ăsta e meritul meu. Un merit tot mai rar pe la unii!
Poate nu vă interesează, dar eu tot o să vă prezint cazul unui român excepţional, profesor universitar, cu nişte rezultate de excepţie, printre care şi acela că a fost pe lista celor 100 cei mai citaţi autori în inginerie, în 2001. Nici eu nu ştiam nimic despre el, m