La patru dintre acestea, printre care şi Nabucco, participă şi România
Banii vor fi acordaţi în următoarele 18 luni
Comisia Europeană a decis ieri să finanţeze 43 de proiecte majore de frastructură energetică, fondurile alocate ridicându-se la 2,3 miliarde de euro. Printre cele 31 de proiecte de gaze naturale şi 12 de electricitate se numără şi patru la care participă şi România. Acestea sunt construcţia conductei Nabucco, interconectarea cu reţelele de gaze din Ungaria şi Bulgaria şi un proiect de întărire a securităţii aprovizionării cu gaze prin inversarea fluxului. Pentru proiectul Nabucco, CE alocă 200 de milioane de euro, interconectarea reţelelor de gaze dintre România şi Ungaria contribuţia UE va fi de 16,6 milioane de euro, iar pentru interconectarea cu Bulgaria, suma ajunge la 8,9 milioane de euro. De asemenea, pentru proiectul de inversare a fluxului de gaze, în eventualitatea unei întreruperi de scurtă durată a aprovizionării, Transgaz va primi 1,5 milioane de euro.
1,39 mld. euro pentru gaze şi 910 mil. euro pentru electricitate
Astfel, Comisia a acordat 910 milioane euro pentru 12 proiecte de interconecare a reţelelor de electricitate şi 1,39 miliarde euro pentru 31 de proiecte de gaze naturale. Deciziile vor ajuta la finalizarea unor proiecte de investiţii majore, care riscă să fie întârziate din cauza contextului economic dificil. Potrivit unui comunicat al oficialilor europeni, prin cofinanţarea acestor proiecte, cu o contribuţie de până la 50% din partea UE, se vor atrage investiţii de până la 22 miliarde euro din sectorul privat. Cele 2,3 miliarde euro vor fi acordate în următoarele 18 luni.
"În cadrul programului de redresare economică întocmit de Uniunea Europeană, finanţăm "investiţii inteligente", cu obiective pe termen lung", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în doc