La 20 de ani, pe Monica o pândea moartea. A salvat-o un transplant de măduvă osoasă, făcut când nimeni nu îi mai dădea vreo şansă.
Monica Bunaciu are 36 de ani, este preşedinta Asociaţiei Române Împotriva Leucemiei şi trăieşte în Franţa, împreună cu soţul ei. Amândoi au avut leucemie, amândoi au învins boala.
Când îşi spune povestea, Monica foloseşte des cuvântul „miracol”. Ajunsese la faza în care organismul nu mai reacţiona la tratament, medicii români îi spuneau că este pe ultima sută de metri, iar cei străini nu mai vedeau rostul unui transplant medular.
„Du-te acasă, transportul cadavrului este costisitor!”
În urmă cu 16 ani, Monica a fost diagnosticată cu leucemie. Timp de doi ani, a făcut chimioterapie în România. Boala nu mai răspundea însă la tratament, iar pentru un transplant de măduvă în străinătate ar fi avut nevoie de 180.000 de dolari, sumă imposibil de strâns de familia ei.
Statul nu acorda bani pentru astfel de intervenţii, aşa că viitorul ei era sumbru. Cu sprijinul financiar al unei colaboratoare a tatălui, medic veterinar, Monica a reuşit să ajungă la o clinică din Germania pentru consult. Medicii de acolo, însă, nu i-au mai dat nicio şansă fetei.
„Un doctor, pe care, culmea, îl chema Peace (Pace - n.r.), mi-a zis, trăgând din ţigară, să plec acasă că mor într-o săptămână, iar transportul cadavrului este costisitor”, îşi aminteşte ea.
Părinţii fetei au refuzat să renunţe la luptă, aşa că au telefonat la o clinică din Italia, unde, în ciuda situaţiei pesimiste, un medic s-a arătat dispus să facă operaţia de transplant de măduvă. Sora ei era compatibilă 100%, însă, pentru efectuarea operaţiei, boala trebuia să intre în remisie (remisia se obţine cu doze mari de medicamente puternice şi reprezintă perioada în care celulele canceroase distruse sunt înlocuite de