Campania „Traficul de persoane nu iartă“ a început de câteva zile şi va continua la Bacău până la sfârşitul lunii octombrie.
Oficialii Centrului Regional Bacău al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) desfăşoară de la începutul lunii o campanie ce vizează conştientizarea tinerelor asupra riscurilor la care se expun atunci când acceptă oferte de muncă în condiţii incerte.
Demersul, intitulat „Traficul de persoane nu iartă“, constă în prezentarea în faţa tinerelor vulnerabile a unor persoane care au trecut deja prin experinţa traumatizantă a exploatării prin muncă. „Victimele traficului de persoane vor povesti ce li s-a întâmplat. Sperăm ca poveştile lor să fie un semnal de alarmă pentru tineri“, a spus Ioan Munteanu, şeful ANITP Bacău. Campania se va derula, cu predilecţie, în şcoli sau licee şi este programată să se încheie în octombrie.
Ademenită de un prieten
În baza de date a Centrului Regional Bacău se află zeci de victime exploatate prin muncă sau sexual. Printre ele se numără şi Mădălina, o adolescentă în vârstă de 17 ani, dintr-o comună limitrofă Bacăului. Studia la un liceu de renume din oraş, iar o călătorie în Italia, pe care a făcut-o în vara anului trecut, i-a schimbat complet viaţa.
Un prieten, aflat în peninsulă, a invitat-o la el câteva zile. „Când am ajuns în Italia, nimic nu mi-a dat de bănuit ce avea să se întâmple. Totul s-a transformat într-un coşmar în ziua în care un cetăţean albanez a intrat în casă şi mi-a spus să merg cu el că m-a cumpărat cu 500 de euro“, povesteşte adolescenta. Pentru că a refuzat să coopereze a fost lovită fără milă.
A reuşit să ceară ajutor de la autorităţi înainte ca albanezul să o exploateze sexual. A revenit în ţară unde a depus plângere şi, chiar dacă a beneficiat de tratament psihologic, nu şi-a mai revenit. A abandonat şcoala,