Băimăreanca a trecut de la sportul de performanţă la dans, a intrat în afaceri şi acum transformă fructele şi legumele în adevărate opere de artă.
Absolventă a unui liceu de matematică-fizică, fostă gimnastă de performanţă, balerină la Ansamblul Transilvania şi apoi administrator de firmă de termopane, Mariana Danciu administrează de aproximativ doi ani un complex alimentar format dintr-un restaurant şi un fast-food din Baia Mare. Din mâinile ei ies adevărate opere de artă comestibile, pentru că este singura din oraş care s-a încumetat să se apuce de sculptura în mâncare. Ceea ce pentru unii reprezintă fructe sau legume banale, în mâinile Marianei Danciu se transformă miraculos în flori, animale sau păsări.
Laureată la gimnastică
Băimăreanca a absolvit Liceul „Gheorghe Şincai", unde a făcut patru ani de gimnastică. „La 17 ani, am ajuns vicecampioană la gimnastică ritmică", spune Mariana Danciu. Îşi dorea să ajungă antrenoare la rândul ei, dar din cauza unui accident nefericit, cu doar două săptămâni înainte de admiterea la facultate, a amânat cu un an examenul. „O ruptură de ligamente la glezna stângă, cu şanse de recuperări minime, mi-au năruit toate visele", continuă femeia.
De la balet la termopane
Datorită voinţei extraordinare de care a dat dovadă în timpul tratamentului şi al recuperării, şi-a revenit după doar opt luni şi a fost angajată ca balerină la Ansamblul Transilvania. „M-a văzut directorul la un spectacol în public şi m-a chemat să dau examen", îşi aminteşte artista. După doi ani de balet, a dat examen şi a devenit solistă, una dintre cele mai tinere la vremea respectivă. „Am dansat 13 ani şi, în urma unui nou accident, de data aceasta la coloană, am pus capăt carierei mele artistice", continuă aceasta. Din 1995, a lucrat la o firmă de construcţii care avea ca obiect de activitate tâmplăria în alumin