Deşi bugetul de care ar avea nevoie Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC) este de aproape 45 de milioane lei, instituţia a primit prin Legea bugetului de stat pe anul 2010, puţin peste 30 de milioane.
Anul acesta, DGASPC Constanţa ar avea nevoie, atât pentru beneficiarii din sistemul de protecţie a copilului şi a persoanelor adulte, cât şi pentru salariaţii din serviciile publice, un buget de 44.667.427 lei. Totuşi, prin Legea bugetului de stat pe anul 2010, a primit doar 30.562.000 lei, sumă ce reprezintă 68,42% din necesarul pe anul 2010, al DGASPC Constanţa. Din cauza acestui lucru, pentru ca totuşi, să poată fi asigurat un minimum de condiţii de subzistenţă beneficiarilor, au fost identificate mai multe măsuri. În primul rând, diminuarea tuturor cheltuielilor materiale cu cel puţin 30% şi reducerea numărului de personal cu aproximativ 240 de persoane sau suspendarea/amânarea la plată a unor drepturi salariale sau chiar diminuarea veniturilor brute ale întregului personal al DGASPC Constanţa cu cel puţin 29%, în vederea încadrării în bugetul aprobat.
Potrivit directorului general, Petre Dinică, odată cu aplicarea acestor măsuri va scădea şi calitatea serviciilor oferite, iar acest fapt va conduce la întreruperea şi nerespectarea planurilor individuale de intervenţie, pierderea capacităţilor funcţionale restante ale beneficiarilor şi la imposibilitatea realizării unor intervenţii specifice la copiii/persoanele care suferă de afecţiuni psihice cronice. Unele dintre ele prezintă un grad mare de periculozitate atât pentru ei înşişi cât şi pentru ceilalţi din jur. În plus, odată cu aplicarea acestor măsuri există şi posibilitatea pierderii acreditării ca furnizori de servicii sociale şi implicit a licenţierii, întârzieri în soluţionarea cu celeritate a cazurilor sau imposibilitatea asigurării serviciilor de p