„Copacii par tristi azi. N-a vorbit nimeni cu ei?” - spune diafana Regina Alba (Anne Hathaway) in „Alice in Tara Minunilor”, de Tim Burton, intr-un peisaj cu un abur laptos care acopera caisii in floare. Universul inconfundabil al lui Burton (care e la primul film in 3D) se suprapune insesizabil peste lumea creata de Lewis Carroll, iar rezultatul e un film nu la fel de spectaculos ca „Avatar”, dar care i-ar fi placut probabil scriitorului britanic.
Nu mai stiu daca era poanta sau nu, dar auzisem mai demult ca Tim Burton a fost virat de la Studiourile Disney, unde a lucrat la inceputul carierei ca desenator, pentru ca stilul sau era prea putin conform cu linia oficiala (vezi „The Nightmare Before Christmas” fata de etericele productii Disney).
Cu aceasta adaptare libera dupa Lewis Carroll („Alice in Tara Minunilor” si „Dincolo de oglinda”) Tim Burton reia colaborarea cu Studiourile Disney. Mai matur, cineastul reuseste ceea ce nu se intampla des in cazul unui regizor cu personalitate care adapteaza un text clasic: isi pastreaza marca inconfundabila (da, si gotica), dar nu-i „ia fata” textului lui Lewis Carroll. Filmul ii reprezinta in mod egal pe amandoi.
Trailerul filmului Alice in Tara Minunilor:
„Alice in Tara Minunilor” e a doua productie 3D IMAX care ajunge in Romania. El poate fi vazut si in variante 2D si 3D. Oricum, cel mai interesant e sa-l vezi in adancime. Sa nu se zica iar ca fac reclama IMAX-ului, dar numai acolo ai senzatia ca te scufunzi in film. (Abia astept sa vad un SF la IMAX si in 3D, cred ca e genul care se preteaza cel mai bine.). Pana atunci, nu pot sa nu remarc mai multe lucruri legate de acest „Alice in Wonderland” care mi-a placut - uneori mai mult, alteori caldut - fara sa imi creeze dependenta:
Datorita 3D-ului, e primul film dupa Lewis Carroll in care cresterile si desc