Isaac Bashevis Singer primeşte Nobelul literar pentru o operă axată pe universul evreiesc. Scriitorul a fost recompensat „pentru pasionanta sa artă narativă care dă viaţă valorilor universale umane“.
Isaac Singer (a adăugat ulterior la numele său pe cel al mamei - Bashevis) s-a născut în Polonia, în satul Leoncin, în vecinătatea Varşoviei, pe atunci sub ocupaţie rusească, dar a emigrat în Statele Unite în 1935 din cauza ameninţării crescânde a nazismului din apropiata Germanie. A rămas pe continentul american până la sfârşitul vieţii.
Influenţat de puternica tradiţie culturală evreiască din mediul familial- tatăl era rabin, la fel şi bunicul său - Isaac a cedat unei tentative timpurii de a alege el însuşi calea religiei, dar şi-a dat seama curând că păşea într-o direcţie greşită, astfel că a renunţat la această încercare. A doua influenţă, mai consistentă şi de durată mai lungă, a fost exercitată asupra sa de fratele lui, scriitor şi el.
Citiţi şi:
Nobel pentru poetul forţelor primordiale
Literatura prin ochii unui orb celebru
Un autor german recunoaşte că l-a spionat pe soţul Hertei Muller
Isaac se mutase în Varşovia, unde îşi câştiga existenţa lucrând ca jurnalist. Acolo, Israel Joshua Singer, cu 9 ani mai în vârstă decât el, îi deschidea mezinului perspectivele către eliberarea spirituală şi îl punea în contact cu noile curente din gândirea politică, socială şi culturală de la frământatul început de secol XX.
De altfel, trăsătura fundamentală, recurentă a operei lui Isaac Singer, scrisă în cea mai mare parte în idiş, este ciocnirea permanentă între tradiţie şi modernitate, între credinţă şi misticism pe de o parte, şi gândirea liberală, secularizarea, îndoiala şi nihilismul, de cealaltă parte.
Un stil îndrăzneţ
Primele lucrări de ficţiune ale lui Singer au fost povestiri scurte. Cu puţin timp în