Consiliaţi de sindicatele din învăţământ, profesorii le cer primăriilor banii acordaţi de parlament în urmă cu doi ani. Potrivit calculelor sindicale dascălii au de primit majorări pentru 15 luni. Primarii spun însă că, indiferent de rezultatul proceselor nu au cum să plătească majorările.
Citeşte şi:
Război pentru salariile bugetarilor
Sfătuiţi de liderii sindicatelor din învăţământ, două treimi dintre cadrele didactice din Bistriţa-Năsăud încearcă să-şi obţină prin intermediul instanţelor majorarea salarială acordată în toamna anului 2008 de Parlament, dar blocată de guvernele de atunci încoace prin ordonanţe succesive. Potrivit preşedintelui Uniunii Judeţeană a Sindicatelor Libere din Învăţământ (UJSLI), Titu Rauca, dascălii bistriţeni au aşteptat respingerea tuturor acestor ordonanţe de către Curtea Constituţională pentru a-şi putea cere drepturile. „Acum cadru juridic este favorabil, aşa că la sugestia noastră au acţionat în justiţie. Este vorba de 4000 de membri de sindicat din cei peste 5000 pe care-i avem în judeţ. Iniţial am făcut tabele în şcoli, însă justiţia a cerut disjungerea cazurilor, aşa că s-a mers individual, iar acum cazurile se află în diferite etape la judecătorii", explică Rauca.
15 luni cu majorări
Dascălii au solicitat acordarea majorărilor pentru perioada 1 octombrie 2008, imediat după intrarea în vigoare a Legii, şi 31 decembrie 2009, deoarece de la 1 ianuarie anul acesta a intrat în vigoare legea salarizării unice a bugetarilor. Este vorba în total de banii pentru 15 luni. „Nu ştim încă despre ce sume este vorba pentru fiecare, dacă sentinţele vor fi favorabile, compartimentele de compatibilitate vor calcula cât trebuie să primească. În orice caz majorarea nu este de 50 de procente cum s-a spus, ci se situează între 34 şi 37 %", susţine liderul de sindicat. Dascălii bistriţeni sunt reprezentanţi în instan