Şedinţa Comisiei de Dialog Social ce a avut ieri loc la Prefectura Braşov a scos la iveală o serie dintre absurdităţile impuse de noua lege a salarizării a personalului bugetar.
Astfel, preşedintele filialei Braşov a Blocului Naţional Sindical, Gheorghe Apostu l-a informat pe prefectul Ion Gonţea cu privire la faptul că în anexele legii amintite nu sunt menţionate o serie de profesii precum asistenţi maternali, asistenţi personali ai persoanelor cu handicap etc. De când a intrat în vigoare această lege, deşi fac aceeaşi muncă, în instituţii similare din ţară, oamenii care profesează în meseriile de mai sunt consideraţi în unele locuri ca personal din Sănătate, iar în alte părţi ca lucrând în Învăţământ.
„Mai mult, aceşti oameni sunt încadraţi şi plătiţi ca şi cum ar lucra opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. O prostie! Ce să facem cu persoanele care însoţesc bolnavii psihic, de exemplu? Le vom cere să aibă crize doar cu programare, în timpul celor opt ore în care sunt însoţiţi. La fel, asistenţii maternali trebuie să aibă grijă de copii doar după un grafic?", a precizat Gheorghe Apostu.
„România încalcă tratatele internaţionale"
În opinia liderilor sindicali prezenţi la Comisia de Dialog Social, Ordonanţa Guvernului nr. 1/2010 încalcă inclusiv tratatele internaţionale la care România este parte. Liderul Cartel „Alfa" Braşov, Fănică Gabor a susţinut că această nouă reglementare, care stabileşte, la articolul 3, că „prin contractele sau acordurile colective şi individuale de muncă nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi de natură salarială care excedează prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009", respectiv legea de salarizare a bugetarilor, nu respectă prevederile Convenţiei nr. 98 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii. „Ne este interzis în România dreptul la negocierea contractelor de muncă", a spus Gabor.
Pentru ultimele noutăţi di