Un bucureştean care şi-a înfiinţat o pensiune pentru animale în curtea vilei sale din comuna ilfoveană Tunari „predă” bunele maniere căţeluşilor, în limbi străine ca arabă, irlandeza, olandeza, turca, germana sau greaca. Patrupedele sunt instruite în funcţie de naţionalitatea stăpânilor, sunt plimbate cu taxiul şi, dacă păţesc ceva, primesc primul-ajutor de la echipajul de pe ambulanţă.
Pentru că majoritatea clienţilor săi sunt cetăţeni de alte naţionalităţi stabiliţi în România, Cosmin Caftaliu (35 de ani) s-a specializat în limbi străine. Unul dintre căţeluşii pe care el îi învaţă în prezent cum să se poarte este Rex, un brac german, care aparţine unei familii de nemţi care locuiesc în zona Arcul de Triumf. „Rex, Setzt! Halt! Bei Fuss!“ sunt câteva dintre comenzile care odată rostite sunt respectate cu sfinţenie de patruped.
O provocare pentru dresorul instruit în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost să înveţe comenzile specifice în limbi rare, ca araba, irlandeza sau turca. „Beşini, Osi! Behap! Bodubia!“ au fost comenzile la care Osi, căţeluşul unei familii de arabi, dresat în urmă cu câteva luni, răspunde în prezent.
„Fac asta de 15 ani. Până acum, am dresat peste 500 de câini. M-am adaptat în funcţie de ceea ce a vrut clientul. Totuşi, încerc să nu folosesc comenzi în două sau mai multe limbi străine cu un singur căţel, fiindcă se încurcă în ele“, spune dresorul. Cosmin nu primeşte la dresaj orice tip de câine, doar pe cei care nu sunt agresivi şi nu sunt în călduri. “În general nu dresez căţei de talie mică, fiindcă sunt extrem de poznaşi, iar pe cei foarte agresivi îi refuz din start. Nu orice câine poate fi dresat. Unii chiar nu sunt făcuţi pentru asta“, explică el.
700 de euro pentru două luni de dresaj
Cosmin Caftaliu susţine că cel mai uşor lucrează cu maidanezii, care sunt mai cosmopoliţi. “Unii